Alergie i nietolerancje pokarmowe

W kategorii „Alergie i Nietolerancje Pokarmowe” znajdziesz kompleksowe informacje oraz produkty dedykowane osobom z problemami pokarmowymi. Skupiamy się szczególnie na nietolerancji histaminy, która jest coraz częściej diagnozowana wśród pacjentów.

Czym jest nietolerancja histaminy?

Nietolerancja histaminy wynika z braku równowagi pomiędzy ilością nagromadzonej w organizmie histaminy, a zdolnością do jej rozkładu. Spowodowane jest to najczęściej niedoborem enzymu – oksydazy diaminowej (DAO), który rozkłada histaminę z pożywienia.
Histamina kumuluje się wtedy w organizmie, a jej nadmiar wywołuje niekorzystne objawy.

Jakie są objawy nietolerancji histaminy?

Objawy nietolerancji histaminy mogą być bardzo różnorodne i często przypominają reakcje alergiczne. Do najczęstszych należą:

  • bóle głowy, zwłaszcza migrenowe,
  • bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, uczucie pełności po posiłkowej, zgaga,
  • trudności z zasypianiem, bezsenność,
  • kaszel, duszność,
  • bolesne miesiączki.

Jakie produkty należy unikać przy nietolerancji histaminy?

Osoby cierpiące na nietolerancję histaminy powinny spożywać żywność możliwie najświeższą, ponieważ przechowywanie (w lodówce, suszenie, wędzenie) prowadzi do zwiększenia poziomu histaminy w produktach spożywczych, zwłaszcza w mięsie i rybach.

Warto pamiętać, że histamina gromadzi się podczas procesów psucia, zwłaszcza w mięsie i rybach.

Produkty fermentowane i kiszone również charakteryzują się wysoką zawartością histaminy.