Alergie i nietolerancje pokarmowe
Czym jest nietolerancja histaminy?
Nietolerancja histaminy wynika z braku równowagi pomiędzy ilością nagromadzonej w organizmie histaminy, a zdolnością do jej rozkładu. Spowodowane jest to najczęściej niedoborem enzymu – oksydazy diaminowej (DAO), który rozkłada histaminę z pożywienia.
Histamina kumuluje się wtedy w organizmie, a jej nadmiar wywołuje niekorzystne objawy.
Jakie są objawy nietolerancji histaminy?
Objawy nietolerancji histaminy mogą być bardzo różnorodne i często przypominają reakcje alergiczne. Do najczęstszych należą:
- bóle głowy, zwłaszcza migrenowe,
- bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, uczucie pełności po posiłkowej, zgaga,
- trudności z zasypianiem, bezsenność,
- kaszel, duszność,
- bolesne miesiączki.
Jakie produkty należy unikać przy nietolerancji histaminy?
Osoby cierpiące na nietolerancję histaminy powinny spożywać żywność możliwie najświeższą, ponieważ przechowywanie (w lodówce, suszenie, wędzenie) prowadzi do zwiększenia poziomu histaminy w produktach spożywczych, zwłaszcza w mięsie i rybach.
Warto pamiętać, że histamina gromadzi się podczas procesów psucia, zwłaszcza w mięsie i rybach.
Produkty fermentowane i kiszone również charakteryzują się wysoką zawartością histaminy.